Syrniky

29.10.2020

Syrniky jsou tvarohové (tvaroh = сир) lívance. Je to velká pochoutka. Běžně se podávají jako vydatná sladká snídaně, ale potěší i jako dezert po dobrém obědě nebo večeři. Servírují se suché s několika přílohami, ze kterých si pak můžeme vybrat, nebo je kombinovat.

Budeme potřebovat:

na těsto: 1 kg tvarohu

100 g cukru

200 g mouky

1 vejce

100 g rozinek

špetku soli

na přípravu: olej na smažení

mouku na obalení

pečící papír

jako přílohy: různé džemy, zavařené borůvky nebo jahody, zakysanou smetanu, ovocný nebo javorový sirup

Postup:

všechny suroviny na těsto smícháme, promícháme a necháme půl hodiny odpočinout. Troubu rozehřejeme na 150 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Připravíme si misku s moukou. Na větší pánev nalijeme dostatek oleje a rozpálíme jej.

Z těsta uhněteme kuličky o něco menší než tenisový míček, obalíme je v mouce, v ruce je pak rozplácneme na placičky, které pak 2 - 3 minuty z každé strany osmažíme na pánvi. Osmažené syrniky naklademe na připravený plech a necháme je pak ještě 10 minut v troubě dopéct.

Během pečení můžeme do misek připravit přílohy - minimálně džem a kyselou smetanu. Syrniky jsou poměrně syté, na snídani postačí 3 - 4, jako dezert 1 - 2 kousky.

Марьянка Безега

© 2020 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky