Pelmeně

17.10.2020

Pelmeně jsou masové taštičky, v podstatě ruské raviolli. Pocházejí ze Sibiře a v období Sovětského svazu se rozšířily po celém jeho území. Získaly si oblibu pro dobrou chuť, nenáročnou přípravu a snadné uchování. Běžně se prodávají jako zmražené polotovary. Většina podkarpatských hospodyněk je má v mrazáku (většinou domácí výroby), aby mohly pohostit nečekanou návštěvu.

Budeme potřebovat:

těsto:

500 g hladké mouky + mouku na podsypání válu

250 ml vody

1 vejce

lžičku soli

Všechny suroviny smícháme, vypracujeme z nich těsto, přikryjeme utěrkou, nebo zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca půl hodiny v chladu odpočinout

náplň:

1 kg tučného mletého vepřového (půl napůl bůček a krkovička)

150 g cibule nasekané najemno

1,5 lžičky soli, zarovnanou lžičku pepře

Vše důkladně promícháme v míse a dáme na půl hodiny odpočinout do chladu.

na dokončení: máslo, nasekaný kopr, kyselou smetanu

Těsto dáme na pomoučněný vál a vyválíme je do placky cca 1 mm silné. Pomocí tvořítka nebo skleničky z něj vykrojíme kolečka cca 8 cm v průměru. Doprostřed kolečka dáme kousek masa (cca 15 g) a zabalíme do tvaru podle obrázku. Hotové pelmeně vložíme do většího hrnce s vroucí osolenou vodou. Až pelmeně vyplavou, vaříme je ještě 4 - 5 minut a vylovíme. Položíme je na talíř, polijeme rozpuštěným máslem, posypeme koprem a přidáme lžíci kyselé smetany.

Pokud chcete pelmeně zamrazit do zásoby, zamrazte je ještě neuvařené. Postup vaření je pak stejný.

© 2020 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky